1
El riu Brugent

El Brugent és un riu que neix a la vessant Est de la Serra del Corb i transcorre pels municipis de Sant Feliu de Pallerols i Les Planes d’Hostoles. Just després del Pasteral s’uneix al riu Ter, convertint-se en un dels seus principals afluents. Aquest riu presenta encara un bon estat dels hàbitats naturals i conté molta biodiversitat. Això fa que tingui la figura de Zona Especial de Conservació (ZEC) dins la Xarxa Natura 2000 (codi de la ZEC: ES5120029) i que formi part, des de l’any 1985, de la xarxa d'Espais Naturals Protegits de Catalunya.

Gorgs del Brugent
Gorg de La Plana

2
Els gorgs

El riu Brugent té un cabal constant i abundant degut al clima de la Garrotxa, i això fa que tingui una morfologia particular. Els desnivells del terreny propicien la creació de petites cascades d’aigua allà on el riu passa, originant en la seva part inferior el que coneixem com a gorgues.
Avui dia, aquest riu és un espai lúdic que ofereix benestar, salut i qualitat de vida als ciutadans del seu municipi i de la resta de territori, però també és una reserva de biodiversitat.

3

Valors naturals de l'espai

El riu Brugent es troba força net de contaminants i té un bon estat de conservació del seu entorn. S'hi manté un bosc de ribera ben conservat que preserva les seves característiques naturals. A més, aquests punts d’aigua atrauen nombrosos animals que hi van a beure, com per exemple molts ocells autòctons i migratoris.
Sobretot a la primavera i a l’estiu, aquest espai s’omple de vida i es converteix en un hàbitat essencial per a la fauna, ja sigui per a la seva reproducció, alimentació o refugi
Algunes espècies mereixen una especial atenció, ja que són de gran interès o estan amenaçades: la llúdriga, l’anguila europea, el cranc de riu de potes blanques o el barb de muntanya, en son alguns exemples. Per veure tota la fauna i flora, clica aquí. 

Gorgs de la Garrotxa
Normativa Gorgs Les Planes

4
Gestió de l'espai

La fauna i la flora de riu Brugent es veu molt afectada quan hi ha massa afluència de visitants.
Per conservar la remarcable riquesa biològica d’aquest espai és necessari que regulem quins usos en podem fer. 
Per això, l’Ajuntament de les Planes d’Hostoles, l’Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols, juntament amb la Fundació Emys estant treballant en un model sostenible a nivell ambiental, social i econòmic que permeti la conservació d’aquest espai d’alt valor natural, tot equilibrant-ho amb la qualitat de vida dels habitants dels municipis.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀